Nezaposlenost u travnju smanjena za 22.000

Bez autora
May 07 2012

Travanj je donio kratkotrajni preokret na burzi rada, jer se broj nezaposlenih smanjio za 22 tisuće, na 317.767 nezaposlenih osoba. Burzu je ispraznilo sezonsko zapošljavanje u turizmu i poljoprivredi, ali i start državnih mjera za zapošljavanje. Vlada je za subvencionirano zapošljavanje izdvojila 350 milijuna kuna, što je mamac poslodavcima da zaposle ili stručno osposobe oko 35 tisuća nezaposlenih. U nepuna dva mjeseca HZZ je primio 3861 zahtjev za uključivanje 11.267 osoba u jedan od šest ponuđenih programa. Polovica pristiglih zahtjeva odnosi se na javne radove, gdje privremeni posao pronalaze stariji i teško zapošljivi radnici. Javne radove najčešće organiziraju lokalne jedinice, ali na natječaje se sve više javljaju i socijalne ustanove, za brigu o starijima.

Nezaposlenost u travnju smanjena za 22.000Travanj je donio kratkotrajni preokret na burzi rada, jer se broj nezaposlenih smanjio za 22 tisuće, na 317.767 nezaposlenih osoba, javlja Večernji list.

Burzu je ispraznilo sezonsko zapošljavanje u turizmu i poljoprivredi, ali i start državnih mjera za zapošljavanje.

Vlada je za subvencionirano zapošljavanje izdvojila 350 milijuna kuna, što je mamac poslodavcima da zaposle ili stručno osposobe oko 35 tisuća nezaposlenih.

U nepuna dva mjeseca HZZ je primio 3861 zahtjev za uključivanje 11.267 osoba u jedan od šest ponuđenih programa. Polovica pristiglih zahtjeva odnosi se na javne radove, gdje privremeni posao pronalaze stariji i teško zapošljivi radnici.

Javne radove najčešće organiziraju lokalne jedinice, ali na natječaje se sve više javljaju i socijalne ustanove, za brigu o starijima. Neovisno o Zakonu o poticanju zapošljavanja, koji je upućen u Sabor, velik je interes i za stručno osposobljavanje, jednu od mjera koja se provodi od 2010. godine. U ožujku i travnju poslodavci iz javnog sektora zatražili su 1065 volontera s burze.

Riječ je o radu bez zasnivanja radnog odnosa, mladi ne dobivaju plaću, već 1600 kuna naknade s burze. U početku je pravo da angažiraju volontere dano samo javnom sektoru za zanimanja kod kojih postoji obveza polaganja stručnog ispita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik